Blues

När vi har jobbat med västafrikansk folkmusik följer vi hur den färdats, i och med slavhandeln, över atlanten och så småningom via arbetssånger utvecklats till blues. Vi brukar titta först på denna prezi:

https://prezi.com/qy7zkvw0f7yj/afrikansk-folkmusik/

Efter den sjunger vi någon arbetssång, tex Rosie som finns i prezin. Sen tittar vi på den här, av David Åverling, som visar utvecklingen till blues.

https://prezi.com/p1iu7ixkrx73/blues/?utm_campaign=share&utm_medium=copy

Därefter övar vi på att spela en bluestolva i A, den ser ut såhär:

A  A  A  A
D  D  A  A
E7 D  A  A

Här är en youtubelista med en massa låtar i olika genrer som är baserade på bluestolvans ackordföljd. Alla väljer någon låt därifrån att öva med.

Här är en video som visar blueskomp på piano.

Sen får eleverna, antingen till eget komp eller förinspelat, improvisera text och melodi till en bluestolva. Beskrivning och kompbakgrund finns i prezi nr två. För enkelhetens skull lägger jag kompet här också:

Antingen kan man improvisera fritt med rösten, eller så tar man ett instrument och leker fram en melodi med tonerna A C D E G. Sen hittar man på en text efter principen som beskrivs i prezin, tre rader där de två första är samma och den tredje rimmar på dem. Texten ska handla om något som är jobbigt i ens liv. Här har man ett utmärkt tillfälle att visa passande karaktär och att man har förstått vad som kännetecknar genren.

Vi tittar sedan på hur bluesmusikerna lade till ett snabbare svängigare komp med elgitarr och trummor, vilket kallades Rythm & Blues. Ett exempel är låten Hound Dog med artisten Big Mama Thornton.

Musikbranschen ville sedan tjäna mer pengar och sälja fler skivor. Eftersom de vita amerikanerna helst ville köpa musik av vita artister kallade man i stället musiken för Rock´n´roll, lät en vit artist sjunga den. Eftersom de vita artisterna växt upp med att lyssna på countrymusik blev sångstilen och soundet annorlunda. Man improviserade inte på samma sätt, rytmen var rakare och oftast snabbare, och sångstilen inte riktigt lika bluesigt glidande mellan tonerna. Detta blev mycket framgångsrikt och gav upphov till en av världens genom tiderna största artist, Elvis Presley. Här ser du honom spela samma låt, Hound Dog.

Vi tittar på några låtar genom musikhistorien som är baserade på bluestolvans ackordföljd men inte nödvändigtvis är blues. Några exempel på sådana är Rock around the Clock, In the summertime, Be-bop-a-lula, Tutti frutti, Let´s stick together och Johny B Goode. Till sist går eleverna ihop i band med trummor, bas, gitarr, keyboard och sång. De spelar någon av låtarna som är baserad på bluestolvan.

Här är en dokumentär för dem som är så sjukt intresserade av Mississippi-blues så att de är beredda att se den otextad på engelska.

 

Annons