Genrer

I kursplanen står att man ska kunna ”urskilja och ge exempel på musikaliska karaktärsdrag från olika genrer och kulturer” Det finns förstås fler genrer inom musik än vad jag kan skriva om här på bloggen (eller som vi hinner prata om i skolan).

Här finns en sida där du kan höra exempel på nästan alla genrer du kan tänka dig, inom modern musik.

Här vinns en lista över väldigt många genrer med korta beskrivningar på svenska.

Och här presenterar jag några av de största genrerna från ett västerländskt perspektiv:

A cappella betyder musik som framförs med bara sång och inga instrument. Ordet betyder ”som i kyrkan” på italienska, eftersom instrument ett tag var förbjudna i katolska kyrkan. Men a cappella-sång finns i olika sammanhang. En sorts a cappella-sång är barbershop som du kan läsa om här nedanför. En annan är vokalgrupper, vilka brukar vara mellan fyra och ett tiotal personer som sjunger i olika stämmor men också ofta härmar ljuden från olika instrument. En vokalgrupp som hållit på länge i Sverige är The Real Group.  Denna genre är stor och med en massa undergenrer. Den har inte direkt någon viss typ av fans eller stil, men man kan säga att det är mest städade typer som lyssnar på denna genre. Den kända och populära filmen Pitch Perfect, som bland annat innehåller låten Cup Song (When I´m Gone) handlar om vokalgrupper som tävlar mellan olika skolor. Här är ett klipp.

Barbershop En musikstil där man sjunger a capella, dvs utan instrument. Män sjunger för sig och kvinnor för sig. Man sjunger i kör med fyra stämmor eller i kvartett (fyra personer). Man sjunger ofta komplicerade harmonier och försöker få fram övertoner. Det finns en internationell turnering som varje år utser världsmästarkörer och kvartetter. Här är ett exempel från en tävling. Jämfört med annan körmusik har barberskopkörer mycket koreografi och alla är klädda i matchande kläder som ofta är glittriga.

Blues uppstod i södra USA, i området kring floden Mississippi. När slavarna blivit fria i slutet av 1800-talet köpte de gitarrer och munspel och sjöng om sitt liv. Eftersom de hade det rätt dåligt hördes det i musiken. Det fanns inspiration från arbetssångerna man sjungit under slaveriet. Den traditionella västafrikanska musiken blandades med europeisk folkmusik. Typiskt för bluesen är så kallade ”blue notes”, toner som finns mellan tonerna i skalan. De får man genom att till exempel böja strängarna på gitarren när man spelar. Här är ett exempel. Gitarr är det mest typiska bluesinstrumentet tillsammans med munspel. En känd tidig bluesgitarrist och sångare är Robert Johnson. Bessie Smith är en berömd bluessångerska. Blues är populärt än i dag och den spelas med olika instrument som piano, ståbas, trumset, saxofon, trumpet och trombon. Många blueslåtar följer en speciell ackordföljd som kallas bluestolva. Här är en svår men bra engelskspråkig video om bluestolvan. Här är ett exempel på en bluestolva, som också handlar om en bluestolva. Och slutligen en enkel video som visar de tolv takterna i bluestolvan.

Country är en musikstil som typiskt spelas av amerikaner i cowboyhattar. Den skapades i södra USA på 1920-talet som en blandning mellan europeisk folkmusik och tidiga amerikanska genrer som blues och ursprungsbefolkningens musik. Sången är framträdande och oftast med sydstatsdialekt. Typiska instrument är akustisk och elgitarr, trummor, fiol, bas, banjo, steel guitar och munspel. Kända nutida artister är till exempel Dolly Parton och Garth Brooks.

Dancehall är jamaicansk populärmusik som utvecklats ur reggae. Gunget och den jamaicanska engelskan känns igen från reggaen, men soundet är mer elektroniskt, dansvänligt och man toastar. Toasting är en jamaicansk rapstil. Baktakten har bytts ut mot ”hej på dej du”-rytmen vi brukar spela i skolan, med tonvikt på första slaget i takten samt mellan andra och tredje. Här ser du en av de största artisterna Lady Saw. Eftersom det är dansmusik så dansar fansen ofta till musiken. Precis som i hip hop är det svårt att hitta låtar utan ”fula ord”. Jag förstår inte mycket av texten, men den är troligtvis olämplig för barn.

Dansband Svensk musik som är gjord för att dansa foxtrot och bugg till. Instrumenten är gitarr, bas, trummor, keyboard och (förr) ofta saxofon. Ett klassiskt band är Vikingarna och stora sångerskor i genren är Lotta Engberg och Kikki Danielsson. Nyare dansband spelar ofta moderna poplåtar som gjorts mer taktfasta.

Disco är en musikstil som var mycket populär på 70-talet. I glitter och utsvängda byxor och sjöng t ex Donna Summer, The Bee Gees och ABBA till ett komp av syntar, trummor, bas och gitarr. Typiskt för soundet är en funkig bas och ett stadigt hi hat-komp med öppen hi hat på baktaktsslaget. Genren kom till i USA där musiken växte fram i gaykulturen. Nu för tiden är ett ”disco” en fest där man kan dansa till olika sorters musik, men från början är det alltså en speciell genre av dansmusik.

Dubstep är en elektronisk musikgenre som skapas i datorn, med mycket bas, sparsamma rytmer och en ofta mörk karaktär. Den uppstod i London i slutet av nittiotalet. I början var soundet väldigt avskalat, men sedan kom tex , Skrillex, med ett lite poppigare sound. Det är fortfarande monotont men det händer lite mer.

Easy Listening kallas musik som inte är gjord för att framföras på scen, utan är tänkt att ha på mer i bakgrunden. Ett skivbolag som tjänat mycket pengar på denna genre är Muzak. De gjorde musik speciellt designad för olika miljöer, till exempel hissar, restauranger och butiker. De var så stora så att man ibland kallar hela genren för muzak. Företaget fanns i USA från 1920-talet till 2010. I easy listening är musiker och kompositörer inte kända, utan man köper musiken som en produkt att använda för ett speciellt syfte, till exempel för att få folk att handla i ens affär. Easy listening hämtar inspiration från olika genrer som klassiskt, jazz och pop. Sen gör man musiken enklare med mjuka ljud, oftast långsamt tempo och mycket upprepning. Ofta var musiken instrumentala covers av låtar från andra genres. En modern variant av easy listening finns i dataspel och i elektroniska butiker.

EDM är en förkortning av Electronic Dance Music. Det är ett samlingsnamn för en massa elektroniska genrer, som tex techno, house, rave, trance och dubstep. Den utvecklades på åttiotalet ur disco, hiphop, syntpop och dub. Stjärnan i EDM är DJ:n, som skapar musiken i datorn. EDM är gjort för dansgolvet, men DJ:s har också konserter där de står på scen med ett mixerbord. Det finns också fester som kallas Rave, där man träffas i skogen eller i stora industrilokaler och dansar hela natten till EDM. Fansen klär sig ofta i extremt färgglada kläder med galna detaljer och accessoarer när de ska dansa. Kända svenska artister är Avicii och Swedish House Mafia.

Filmmusik är som man hör på namnet musik som är skriven för att vara bakgrundsmusik i en film. Men många gillar att lyssna på musiken utan film också. Det som är mest speciellt med genren är att den är uppbyggd efter händelserna i filmen och inte har vanliga formdelar som vers, refräng och sådant. Det vanligaste är att filmmusik spelas av symfoniorkesterns instrument. Ofta blandar man in andra instrument och ljud som passar för att få fram den känsla man vill ha. På senare tid har det också blivit vanligt att göra filmmusik i datorn. Musiken är oftast instrumental men kan ha med röster som ofta är mer som effekter än som vanlig sång. Kända kompositörer av filmmusik är Ennio Morricone och John Carpenter. Sverige har en kompositör som blivit känd på senare år, Ludwig Göransson. Han vann  2019 en Oscar för musiken till filmen Black Panther. Där kan man höra hur symfoniorkestern blandas med traditionella afrikanska instrument och elektroniska ljud. Man hör också hur musiken följer händelserna i filmen för att öka spänningen.

(Det finns förstås låtar från andra genrer som är med i filmer, men då räknas de inte till genren filmmusik.)

Funk har basen som det mest framträdande instrumentet som tillsammans med trummorna skapar ett sväng (eller groove) som är viktigare för låten än melodin. Det finns också ofta några brass-instrument som spelar stötvis och explosivt, gärna på ettan och på synkoper. Här är ett exempel på detta. James Brown är en känd artist som var med och skapade funken på sextiotalet och Prince gjorde funkiga låtar på åttiotalet. Sången är ofta i form av call and response, den ”fråga och svar”-stil som har sina rötter i västafrikansk folkmusik och som funnits i gospel innan funken kom.

Gospel är kristen körmusik som har funnits sedan 1800-talet och har sina rötter i afroamerikansk kyrkokultur. Ordet gospel betyder evangelium. Jämfört med vår psalmsång är den mycket svängigare och sjungs med mer bröstklang. Man har ofta solister och klappar ofta händerna och rör sig till sången. Instrument som är vanliga är hammondorgel, tamburin, trumset och bas. Hammondorgel kan du höra här, efter det inledande pratet. De som sjunger har hellånga likadana klänningslika kläder, som du också kan se i klippet.

Grunge är en slags rockmusik som uppstod i Seattle i USA på åttiotalet. I början av nittiotalet var grunge den mest populära sortens rockmusik, och band som Nirvana, Soundgarden och Pearl Jam var stora. Det är inte jättelätt att skilja ut grunge från annan rockmusik, det är som en blandning av punk och Heavy metal med mycket distat gitarrljud. Instrumenten är gitarr, bas, trummor och sång. Låtarna är längsamma och med ledsamma och ångestfyllda texter. Sången och melodierna är också i fokus.  Grungemusiker är lätta att känna igen på klädstilen. De såg rätt ovårdade ut med långt trassligt hår, flanellskjortor, t-shirts med bandnamn, trasiga jeans, stora koftor och Dr Martens-kängor eller smutsiga gympaskor. Fansen klädde sig likadant.

Hiphop är inte bara en musikgenre utan en hel kultur som består av de fyra elementen rap, DJ, graffitti och breakdance. Typisk hiphopmusik består av ett beat (en rytm) som man ofta tagit från en gammal låt och med datorns hjälp kopierat så att det upprepas om och om igen. Till det rappar man. Texterna i hiphop presenterar ofta rapparen och berättar hur cool och rik hen är men eftersom hip hop är en så stor genre kan texterna handla om precis allt. Det är en genre där artister ofta passar på att uttrycka sina åsikter, och låtarna innehåller ofta mycket text.

Här är den låt som man brukar kalla den första kända hiphoplåten, Rappers Delight av Sugarhill Gang. Som man kan märka i videon så är det 70-tal och disco i samplingarna. Hip hop uppstod i New York som ligger i USA.

På åttiotalet var detta typisk hiphopstil och -musik. Jättestora halsband, glada färger och gympakläder var stort. Populära band var Run DMC, LL cool J, Public Enemy, De la soul m fl. Det fanns inte många kvinnliga rappare och DJ:s.

På nittiotalet blev hiphopen en mycket stor och populär genre och det kom många samarbeten med popartister och andra genrer. Här är ett exempel på nittiotalssound med Warren G. Andra stora artister var Notorious B.I.G., NAS, Missy Elliot, Wu Tang Clan, Salt´n´Pepa, Snoop Dog Dogg, Ice Cube, Eminem och Dr Dre. Det är fortfarande mest från USA de mest populära hiphop-låtarna kommer, men genren har börjat spridas över världen. På nittiotalet hade vi fått svenska stora hiphop-artister som Neneh Cherry, The Latin Kings, Leila K och Just D. I slutet av 90-talet kom Petter. Efter det exploderade hiphopen även i Sverige, och nu har vi massor av svenska hiphopartister. Hiphopens klädstil är fortfarande stora kläder på killar och tajta på tjejer, samt dyra och stora smycken och gympaskor.

Nu på 2020-talet kan man vara ganska säker på att hiphopen som stil kommer att finnas kvar länge, som till exempel rock, pop, blues och andra genrer som aldrig slutar att vara populära. Eftersom genren är större och bredare nu så finns det mer olikheter i klädstilarna, men stora byxor och gympaskor är fortfarande populärt. Artister finns i massor. Några har hållit på sedan åttiotalet, som LL Cool J och  Eminem, nyare stora artister är Nikki Minaj, Drake och Post Malone. Hiphop har också genom åren fått en massa under-genres som Trap, gangsta rap, orten-rap, trip hop med flera. Den har också influerat andra genres, till exempel är det vanligt att pop har lite rap i sig på 2000-talet.

House utvecklades ur discon i början av åttiotalet. Detta är den första houselåten som blev stor i Europa, Jack your body med Steve Silk Hurley. Musiken är elektronisk och upprepande, bakgrunden upprepas alltid och har tyngdpunkten på de elektroniska trummorna. Sången upprepas också mycket, ofta finns inte verser utan samma text kommer om och om igen. Tempot är snabbt och musiken är gjord för att dansa till.

Hårdrock är rockmusik där man använder distade gitarrer och basar. (Dist är en förkortning för distortion som betyder störning. Det började med att man skruvade upp signalen från gitarren till högtalaren för högt så att ljudet blev fult och sprakigt. Man tyckte det lät hårt och tufft, men eftersom det förstörde högtalarna började man efter ett tag göra ett konstgjort dist-ljud.) Man har också trummor och sång. Sången är ofta ljus och skrikig och musiken är högljudd. Den första hårdrocken från 70-80-talet låter inte så hård för oss idag och sedan dess har det kommit en massa band och stilar. Artister och fans klär sig typiskt i trasiga jeans, nitar och skinnjackor. Men även klädmässigt finns det många stilar. Publiken brukar ofta göra ”djävulstecknet” med händerna, alltså pek- och lillfingret upp i luften. Här är en låt där du hör den distade gitarren och den typiska sångstilen; Run to the hills med Iron Maiden.

Texterna handlar om saker som artisterna tycker är tuffa och är inte alltid lämpliga för barn…

Jazz växte fram i Amerikas sydstater i slutet av 1800-talet. Typiskt för jazz är att det är mycket improvisation, komplicerade rytmer, blå toner och sväng. Blå toner är de toner som finns mellan de ”vanliga” tonerna, t ex om man böjer en girarrsträng eller glider mellan tonerna på en trombon. Eftersom man improviserar kommer ofta inte samma vers och refräng tillbaka, utan det låter olika från gång till gång. Det finns många olika sorters jazz, till exempel storbandsjazz, swing, bebop och fusion. Typiska instrument är saxofon, klarinett, sång, trumset (man spelar mycket med vispar och på hihaten), trumpet och kontrabas. Kända svenska jazzmusiker är till exempel Monica Zetterlund på sång och Putte Wickman på klarinett.

Jojk

Här är en text om samiska och samisk musik skriven av Elin Maria Matilda Herlitz och redigerad av mig:

Kort bakgrund:

Vår ursprungsbefolkning i Sverige kallas för samer och är ett naturfolk och nomadfolk som bosatte sig i de norra delarna av Sverige, Norge, Finland och Ryssland (kallat Sápmi) när inlandsisen släppte. Även om det idag bor samer över hela Sverige som lever på samma sätt som  alla andra finns en stark kultur kring natur som präglar den samiska identiteten. Eftersom samer traditionellt sätt ägnat sig åt renskötsel finns en stark tradition kring renen, och dess olika användningsområden.

Läs mer:

http://samer.se

http://www.ur.se/Produkter/155349-Jakten-pa-spraket-Samiska

https://www.youtube.com/watch?v=mhMIoQvIpQk

Språket:

Samiska är ett av Sveriges minoritetsspåk, men egentligen finns det inte ett samiskt spåk utan flera. Samiskan är uppdelad i tre språkgrenar: centralsamiska, östsamiska och sydsamiska. Inom dessa finns ett antal olika dialekter och varianter, som tex. pitesamiska eller lulesamiska. Det samiska språket har varit på väg att försvinna och det beror bland annat på att barn som gick i skolan för 100 år sedan inte fick prata sitt språk. De var tvungna att prata svenska, som en del av det förtryck mot samer som pågick, och det resulterade i att många skämdes för sitt samiska ursprung och språket fördes inte vidare till nästa generation.

Liten nordsamisk ordlista:

Hej – Buorre; Jag heter… – Mon lean…; Mamma- eadni; Pappa- áhčči; bror- vielja; syster- oabba; språk- giella

Musik och sång hör ihop med berättartraditionen men det mest särpräglade inom den samiska musiken är självklart jojken. Jojken är ett speciellt sångsätt som bygger på ljud och enstaka stavelser, och det allra viktigaste i utförandet är själva känslan. Man brukar inte säga att man jojkar OM någonting utan att man jojkar något. Är det vargens jojk, så jojkar man vargen.

https://www.youtube.com/watch?v=wXnvjFx9-UU

 Ofta brukar personer få jojkar gjorda åt sig, och de kallas då för personjojkar. Exempel på personjojkar är:

 https://www.youtube.com/watch?v=SOR_tdR9mgw

https://www.youtube.com/watch?v=tU-np8zS4HQ

https://www.youtube.com/watch?v=PL9_INg9u-E

 I dessa personjojkar sjunger de också text.

Eftersom samiskan är ett både melodiskt och rytmiserande språk så är det som musik i sig. (En del tycker att det liknar alviskan i Sagan om ringen).

Att försöka efterlikna jojk är svårt. (Man brukar prata om att tonen ligger lite längre bak mot strupen). Eftersom det handlar om så mycket mer än att bara härma ljud blir det lätt pannkaka av det hela. Jojk handlar om att känna det man jojkar om, att veta hur vinden blåser när det är nordanvind, veta hur järven låter eller hur renen brummar. Det handlar om att veta hur ljuden förflyttar sig i total tystnad på fjället, eller hur ripan pratar när den gömmer sig. Det handlar om att känna en persons själ, eller naturens vidunderliga kraft.

 

Traditionella jojkar:

https://www.youtube.com/watch?v=tz6CPs6geoo

https://www.youtube.com/watch?v=Grd4Bw84_gc

https://www.youtube.com/watch?v=LJmZoLC7PlM&list=PLNHT5DdMAMn4n3IDMnS08Y4xuoHu7zwP8

Sen kan det vara intressant att höra på samisk musik där de yngre gjort den till sin och applicerat den i andra genrer:

Alit Boazu (rock)

https://www.youtube.com/watch?v=ayXTty13fcI

SlinCraze (hiphop)

låt med video (lite obehaglig)

https://www.youtube.com/watch?v=aOWH0W6t6eM

Intrigue: (heavy metal):

Andra kul länkar som har med samisk att göra.

Samiska nationalsången:

https://www.youtube.com/watch?v=a4hjMzjbANE

Waterloo på samiska:

https://www.youtube.com/watch?v=yzuWQpWCHls

Jan Sandströms körstycke som bygger på jojk :

https://www.youtube.com/watch?v=H3GLav0puJw

//Elin Maria Matilda Herlitz

Klassisk musik, konstmusik är två olika namn på den musik som spelas av symfoniorkestern. I symfoniorkestern finns stråkinstrumenten: fiol, viola, cello och kontrabas; träblåsinstrumenten: flöjt, oboe, klarinett och fagott; bleckblåsinstrumenten: trumpet, trombon, tuba och valthorn och slagverksinstrumenten: pukor, vibrafoner, claves med flera. Det finns väldigt många slagverksinstrument. En dirigent leder orkestern.

Konstmusiken är uppdelad i fem tidsepoker: renässansen (1450-1600), barocken (1600-1750), wienklassicismen (1750-1815), romantiken (1815-1910) och modernismen (1910-tills vidare). Några kända kompositörer är Palestrina från renässansen, Vivaldi och Bach från barocken, Mozart och Beethoven från wienklassicismen, Grieg, Wagner och Chopin från romantiken och Stravinskij och Ravel från modernismen. Förr i tiden fanns inga högtalare, så orkestern var stor, ofta cirka 100 instrument. Då kunde en stor publik lyssna och höra bra. Det är därför klassiska sångare måste sjunga så starkt. De skulle ju överrösta instrumenten utan mikrofon! Det fanns inte heller inspelningsutrustning så om man ville höra musiken fick man gå till en konsert. Även nu för tiden går folk på konserter med symfoniorkestrar och då är de ofta finklädda.

Det vi i Europa kallar klassisk musik kommer från början från europeiska länder, men nu för tiden finns det folk från hela världen som skriver och spelar den här musiken.

Klezmer är judisk folkmusik från österuropa.  De är mycket influerad av romsk musik. Den är ofta instrumental, men kan också ha sång. Det är musik som ofta spelas vid festliga tillfällen i den judiska kulturen och den är ofta snabb och dansvänlig. Det mest typiska instrumenten är fiol och kontrabas med flera stränginstrument. Äldre klezmer kunde också ha tex flöjt, trumpet och en enkel trumma. Modernare klezmer har ofta klarinett, saxofon och tuba. Musiken använder andra skalor än de som vi är vana vid i Sverige, och därför låter den lite annorlunda i våra öron, ofta kan man uppfatta den som glad och ledsen på samma gång.  Här är en nästan 100 år gammal inspelning, och här är en ny inspelning med det svenska klezmerbandet Den flygande bokrullen.

Konstmusik – se klassisk

K-pop står för koreansk pop och är ett samlingsnamn för sydkoreansk populärmusik. Den är populär i Kina och andra delar av Asien också. Den allra mest kända låten är Gangnam Style med PSY som gjorde att K-pop slog igenom i hela världen. Det finns många pojk- och flickgrupper med galna fans. Girl´s generation är en tex populär flickgrupp. Musiken är elektronisk och fokus är på artisterna som sjunger och dansar. Ofta är texten på koreanska med några engelska ord. Fansen tar ofta efter artisternas klädstil som ofta är gullig och färgglad och ibland liknar den skoluniformerna som man har i skolan i Korea.

Latin, uttalat på engelska, kallar man i västvärlden ofta all musik som sjungs på spanska och portugisiska kommer från länder där språken talas. De flesta äldre latin-genrer är, som all folkmusik, dansmusik. Exempel på danser är Salsa, Mambo, Merengue, Rumba, Cha Cha Cha, Bachata och Samba. Musiken som man dansar till har samma namn. I genren finns också latin-pop, med artister som Gloria Estefan på åttiotalet, Ricky Martin, Enrique Iglesias, Shakira och  Jennifer Lopez på nittiotalet och på senare år Luis Fonsi och här i Sverige Mendez och Alvaro Estrella. Artisterna spelar ofta in sin musik på både spanska och engelska eller blandar språken i låtarna.

Metal – se hårdrock

Musikal är en sorts musikteater där tal varvas med musiknummer. Många gillar att lyssna på låtarna från musikalerna, vilka har en speciell stil som gör dem till en genre i sig. Det är ofta dramatiska och uttrycksfulla sånger med stor tonvikt på sång,  melodi och text. Sångerna kommer ofta på ställen i teatern där handlingen stegras och låtarna berättar viktiga saker om handlingen och personen som sjunger. De som sjunger musikal har starka röster men sjunger inte med operateknik utan blandar olika sångtekniker. Framför scenen sitter en orkester i en grop och spelar till. Instrumenten är samma som i en symfoniorkester fast färre av varje sort. Sen brukar det också finnas synth och gitarr. Exakt vilka instrument varierar mellan föreställningarna. Det finns även musikaler som använt ett rockigare sound och kallas för rockmusikaler.

Ordet musikal kommer från engelskans musical som är en förkortning för musical theatre eller musikal comedy. Att blanda teater och sång har en lång tradition som sträcker sig till antiken, men musikal i den form vi har idag, med det sound vi förknippar med musikal, har funnits sedan början av nittonhundratalet.

Gatan Broadway i New York är känd för att det ligger många teatrar som visar musikal där. Även London är känt för att ha många bra musikalföreställningar. Det mest kända namnet inom musikalskrivande är Andrew Lloyd Webber som har en massa publikrekord och priser. Han har skrivit bland annat musikalerna Cats och Fantomen på operan. Det brukar inte vara samma person som skriver musikalerna och sjunger i dem och ofta är kompositörerna mer kända än artisterna. Vissa artister är kända som både musikalartister och tex filmskådespelare eller skivartister.

Animerade filmer, speciellt disneyfilmer, har ofta sånger i sig. Dessa sånger har då samma egenskaper som musikalsånger och sjungs ofta av musikalartister.

I Sverige är de mest kända kompositörerna av musikalmusik Benny Andersson och Björn Ulvaeus från ABBA. De har skrivit till exempel Chess och Kristina från Duvemåla. Några kända svenska musikalartister är Helen Sjöholm, Peter Jöback och Tommy Körberg.

New Age-musik är ett samlingsnamn för musik som är skapad för att ge en känsla av andlighet och avslappning. Det är den sortens musik man brukar ha när man mediterar eller utövar yoga. Musiken går alltid i långsamt tempo. De instrument som används har en vacker klang, som flöjter, piano och akustisk gitarr. Det är också vanligt att använda akustiska instrument från andra kulturer. Den mesta New Age-musiken görs dock elektroniskt. Det är också vanligt att använda ljud från naturen, som havsvågor. Populära kulturer att hämta inspiration från är amerikansk urbefolkning, indisk, tibetansk och keltisk.

Oftast vet man inte vem som har skrivit musiken, utan man söker kanske på musik för yoga. Men det finns en stor artist i genren, och det är Enya som har hållit på sedan åttiotalet.

Opera är en slags musikteater inom genren konstmusik. Sångarna sjunger med klassiskt skolad röst, det finns solister, som har roller i teatern, och ofta en kör. Man sjunger oftast all dialog, inga talade repliker alltså. Sångarna sjunger med mycket stark röst. Förr i tiden fanns ju ingen ljudanläggning, och ändå överröstade de orkestern. Kvinnorna kan vara sopraner, mezzosopraner och altar. Männen är tenorer, barytoner eller basar. Vilken stämma man sjunger beror på hur ljus eller mörk röst man har. Sopran är den stämma som kan ta de högsta tonerna, och basarna de lägsta. Sångarna är också skådespelare och det finns en regissör som bestämmer hur artisterna ska göra. Scenografin och kostymerna brukar vara praktfulla och välarbetade. Ibland innehåller föreställningen också balett. Kända operatonsättare är till exempel Wolfgang Amadeus Mozart, Giacomo Puccini, Giuseppe Verdi och Richard Wagner. Kända svenska operasångare just nu är till exempel Malena Ernman och Rickard Söderberg som ofta kallar sig Gaytenor.

Pop Lättlyssnad populär musik. Den mesta musiken som spelas på P3, Mix megapol och RIX FM är popmusik. Från början typiskt spelad med gitarr, bas, trummor. Numera ofta producerad elektroniskt. Ett av de första och populäraste banden var Beatles. Popmusiken speglar det som är populärt i musik för tillfället. Artisterna klär sig oftast i senaste mode. Ett nutida svenska exempel är Molly Sandén. I den här låten hör man att trap och hiphop är stora genrer i dag och influerar popmusiken.

Punk, punkrock En sorts rock som är enklare, tanken i början var att alla kan spela och att det inte gör något om det låter fult. Textarna är ofta rebelliska och arga och soundet är skramligt och enkelt med trummor, bas och distade gitarrer. Fans och artister är lätta att känna igen på de typiska punkfrisyrerna och kläderna som är trasiga och har nitar och som de ofta skrivit på med tuschpenna. Musiken uppstod i Londons förorter på sjuttiotalet och ett tidigt och känt engelskt band är Sex Pistols. Själv gillar jag amerikanska The Dead Kennedys. Texterna är ofta kritiska till samhället.

Reggae En musikstil från Jamaica där det största kännetecknet är att musiken går i baktakt. Det betyder att man med ett instrument, tex gitarr, markerar tvåan och fyran i fyrtakten. Det gör att musiken blir väldigt rytmisk, gungig och lite hypnotisk. Lyssna tex på denna låt  , One love, så hör du. Artisten är Bob Marley som är den mest kända musikern inom reggae. Reggaemusiken uppstod på 60-talet och går alltid i ett långsamt och avslappnat tempo. Bas och trummor är viktiga instrument, det kan också typiskt finnas gitarr, elorgel och piano. Det är också vanligt med en bleckblåssektion bestående av saxofon, trumpet och trombon. Låtarna inleds ofta med en liten trumvirvel.

Förutom Bob Marley är kända artister från reggaens början till exempel Jimmy Cliff och Desmond Dekker  Även i Sverige har vi numera artister som spelar reggae, tex Syster Sol.

Reggaefans är ofta klädda i de typiska färgerna grön, röd och gul och har dreadlockfrisyr och virkade mössor. Kvinnor kan också ha turbaner. Kläder i afrikansk stil är vanliga. Det är oftast löst, ledigt och avslappnat.  Här är ett gammalt exempel med Bob Marley och här ett nyare med The Abyssinians.

Texterna är kan vara poppigare med kärlekstema men handlar också ofta om religionen rastafari. Den är en form av kristendom som kretsar kring att åka tillbaka till Afrika och frigöra sig från den vite mannens förtryck. Jamaicas befolkning består nämligen av till största del av släktingar till före detta slavar som skeppats dit från Afrika. Man hör ofta ordet Babylon, som är rastafarianernas namn på det moderna västsamhället, som de tycker är omoraliskt. Texterna på äldre reggaemusik kan vara väldigt macho och homofobiska, något som blivit bättre på senare år.

Reggaen har sedan sextiotalet utvecklats och fått undergenrer som reggaeton, dancehall och en massa andra.

Och till slut en skön taxichaufför på Jamaica som sjunger en egen låt i sin bil.

Rock Nu för tiden finns det en massa olika genrer inom rock, tex hårdrock, punk, glamrock, grunge, new wave och emo. Den första rockmusiken uppstod på 50-talet och hette då rock´n´roll. Typiska instrument är gitarr, elbas och trumset. Sången är viktig och sångarna tar ofta i och sjunger starkt. Det som skiljer rock ifrån pop är att den är hårdare och ofta använder distade gitarrer. Dist är en förkortning för distortion som betyder störning. Det innebär att man vrider på inställningarna på förstärkaren på ett sätt som men egentligen inte ”ska” så att gitarren får ett speciellt ljud som vi tycker låter hårdare. Det är vanligt att gilla rockmusik och många har ingen speciell klädstil, men ett typiskt rockfan är klätt i jeans och t-shirt och kanske en skinnjacka och ett par solglasögon. Som sagt finns det många sorters rockmusik, men när man hör ordet rock tänker man ofta på band/artister som Bon Jovi, U2, Bruce Springsteen och Jimi Hendrix.

Rock´n´roll skapades på 50-talet. Det fanns då en populär musikgenre i USA som hette rhythm´n´blues. Den spelades mest av svarta människor, och eftersom det fanns mycket rasism så ville många vita inte köpa skivorna. Då döpte man musiken till rock´n´roll och lät vita musiker spela och sjunga den, vilket gjorde att fler började spela den på radion och köpa skivorna. Rock´n´rollen blandade sedan rhythm´n´blues, gospel och andra stilar med rötter i afrikansk folkmusik med country and western och andra stilar med sina rötter i europeisk folkmusik. Typiska instrument är elgitarr, kontrabas eller elbas, trummor, sång och ibland piano eller saxofon.

De första rock´n´roll-musikerna var bland andra Chuck Berry, Rosetta Tharpe, Bo Diddley, Little Richard och Bill Haley. Men den mest berömda är nog Elvis Presley som brukar kallas King of Rock´n´roll, men hans stil kallas också rockabilly.

Rockabilly är en sorts tidig rock´n´roll som är lite mer lik country. Den kändaste artisten är Elvis Presley. Rockabilly fick en come back på åttiotalet och nu för tiden gillar många som spelar rockabilly att ha en retro-känsla och efterlikna 50-talets rockabilly-stil och musik. Man har gärna ståbas (kontrabas) och en modern version av femtiotalskläder och frisyrer. Titta här på ett modernt svenskt exempel, Top Cats. Lägg till exempel märke till retro-mikrofonerna och sångarens röst som efterliknar de gamla rockabilly-sångarna. Typiska instrument är sång, elgitarr, kontrabas, trumset och piano.

Rhythm and Blues är en genre som utvecklades ur jazz och blues på 1940-talet. Den blev då snabbare och gick bättre att dansa till. Under åren utvecklades soundet och på sjuttiotalet låter det så här.

R´n´B Trots att ordet R´n´B egentligen bara är en förkortning av Rhythm and Blues betyder det nu den mer moderna versionen som har blivit en egen separat genre. Den moderna R´n´B:n blev en egen genre på 90-talet. Man kan säga att det låter som hiphop utan rap, men elektroniska trumbaserade beats. En av de första artisterna i modern R´n´B är Aaliyah. Andra kända artister är Beyonce, Mary J Blige och Usher. Andra artister, som Lautyn Hill, gör både Hiphop och R´n´B.

Soul uppstod i USA när gospel och blues möttes och influerade varandra. På femtiotalet började man göra musik som lät som gospel men som inte handlade om Gud och Jesus utan i stället om kärlek och romantikoch man kallade det då Soul som betyder själ.  De typiska instrumenten är alltså desamma som i gospel och blues; elgitarr, piano, bas, trummor, hammondorgel och bleckblåsinstrument.

Soulmusik började som ett uttryck för afroamerikansk kultur och därför är alla de mest kända musikerna afroamerikaner. Den som anses vara den första soulmusikern är Ray Charles.  Andra kända soulmusiker är till exempel Marvin Gaye och Aretha Franklin. I Detroit fanns ett skivbolag som hette Motown records som blev väldigt kända för sin poppigare soul-stil. De gav till exempel ut The Supremes.  Idag finns det förstås soulartister från hela många olika kulturer, till exempel Adele från England.

Svensk folkmusik förknippar vi ofta med spelmansmusik. All folkmusik är ju akustisk eftersom den är från tiden innan det fanns elektricitet. Ville man till exempel dansa fick man ha spelmän som spelade till dansen. Typiska instrument i svensk folkmusik är fiol, dragspel och nyckelharpa. Fiol är vanligast men nyckelharpa är det mest typiskt svenska instrument vi har. När vi firar midsommar och andra svenska traditioner har vi ofta spelmansmusik och dansar olika traditionella danser till. Det kan vara hambo, polska, schottis och vals. I modern populärmusik är den mesta dansmusik i fyrtakt, men i folkmusiken är tretakt också mycket vanligt. När man dansar har man ofta på sig svenska folkdräkter.

Till folkmusiken kan man också räkna vallmusik som är sången man använde förr till att kalla på sina djur eller kommunicera med varandra på långt håll.  Det vanligaste namnet för denna sång är kulning. Det är en stark sång som man nu för tiden kan höra på högtidsfiranden och kanske finns det en och annan som fortfarande kallar på djur med den. Många kular i naturen för att uttrycka en känsla eller få en upplevelse av att vara ett med naturen och historien.

Synt är en genre som har fått nam efter det instrument som är typiskt för genren: synten. Den uppfanns i mitten av 1900-talet, och finns med i tex discomusik, men den började massproduceras på åttiotalet. Då blev det lättare att köpa en, och den blev mycket populär. Synten är som en dator med pianotangenter där man kan skapa elektroniska ljud. Åttiotalets pop hade mycket synt-ljud i sig. Men det kom också en genre där synten var det allra viktigaste. Rytmerna är raka och passar inte så bra till dans som andra elektroniska genrer. Även klädstilen var liksom rak och prydlig, blandat med tufft svart läder. Att vara ”syntare” var en stil som var populär på åttiotalet. Lite svängigare syntmusik kallades syntpop.

Techno är en av de första elektroniska dansmusikstilarna. Den första gången ordet techno användes var i slutet på åttiotalet. Artisterna är ibland ensamma DJ:s och kan också vara band innehållande en DJ som i fallet med det populära tyska bandet Scooter innehållande två DJ:s/producenter och en som rappar.

Musiken består av ett rytmiskt monotont beat som har ett jämnt och snabbt tempo. Ljuden som används är ofta hårda och metalliska och låter ibland primitiva för moderna öron. Ny technomusik använder ofta ljud som låter som de kommer från gamla synthar. Det är ibland sång som ligger som en ensam melodi över beatet. Ibland kan det komma ett break med lite elektroniska melodislingor. Här är några exempel. Techno hör man ofta på gym.  Fansen har ofta på sig färgglada kläder, typiskt ett par rymliga byxor med tajt överdel, och har ofta håret färgat i blått och andra starka färger. Här ser du några fans som dansar till techno på gatan, men framför allt det legendariska internetfenomenet Techno Viking.

Visa Många av de sånger vi sjunger i skolan är visor, och typiska barnsånger som Bä bä vita lamm och liknande kallas också visor. En visa är en sång där texten är viktig, man skulle kunna säga att det är en dikt som är tonsatt. Den kan sjungas utan instrument eller med ett enkelt komp av till exempel gitarr. Här är en presentation av våra mest kända svenska visdiktare. En visa kan ha vers och refräng, men har ofta bara verser. Några svenska visartister är Cornelis Wreesvijk, Evert Taube, Lisa Ekdahl, Cajsa-Stina Åkerström och Carl Mikael Bellman.

Västafrikansk folkmusik kan du läsa om under en egen flik här på bloggen.

World music kallar man ofta musik som inte låter som västerländsk musik. Alltså vi som bor i Europa eller USA har en liknande musiktradition och vi kallar musik från resten av världen, som har inslag av folkmusik eller instrument typiska för något ställe, för World music. Några typer av world music står med som egna genrer här i listan men de flesta gör inte det.

Annons