Den amerikanska musik som vi lyssnar så mycket på och influeras av har sina rötter i mötet mellan europeisk och västafrikansk folkmusik. Därför är den västafrikanska musiken ett viktigt arbetsområde som kommer igen då och då igenom åren i min undervisning. Den är också tacksam att jobba med i skolklasser eftersom man dansar, sjunger och trummar i grupp. Detta arbetsområde tar ca fem veckor och tar upp musikhistoria, slagverksspel, musikskapande, ensemblespel och sång.
- Jag inleder arbetsområdet med en presentation. Här är en länk till presentationen.
- Efter presentationen fyller eleverna i Arbetsblad till Prezi om västafrikansk musik
Under tiden brukar jag ha på den här filmen.
Jag kanske kommenterar den med att det ofta finns en försångare som sjunger först och så svarar de andra. Precis som i all annan folkmusik handlar den ofta om vardagliga sysslor. Här sjunger och dansar man om hur man maler jams. Det kan man tex jämföra med våra danser runt midsommarstången där vi sjunger om hur vi tvättar våra kläder, sår och skördar och går till marknaden.
- Vi tar fram varsin trumma. I bästa fall har men djembes, annars får man ta någon annan slags handtrummor.
- Vi värmer upp med att de får härma lite olika rytmer. Jag försöker göra det så lekfullt som möjligt med alla möjliga olika ljud på trumman. Sedan går jag runt i ringen och låter dem improvisera på sina trummor. Vi slår gemensamt fyra pulsslag och gör sedan en takts paus där de får improvisera som de vill.
- Jag visar de tre grundslagen på djembe. Ljudet låter lite illa när man filmar med telefon, men du kan se hur man gör. Vi kommer dock inte att använda det tredje slaget.
- Sen lär vi oss den första rytmen. På filmen säger jag att den heter Yankadi, för det har jag lärt mig för länge sen. Men när jag googlade så verkar det inte stämma, så ignorera det. Jag brukar kalla den ”Hej på dig du”.
Sedan lär vi oss en motrytm och spelar den på någon sorts bastrumma om det finns. Jag brukar först träna motrytmen med hela gruppen och sedan låta eleverna spela den två och två medan resten spelar ”Hej på dig du”. Jag har ingen film på den just nu, men den består av tre slag som börjar på upptakt. Om man säger Hej på dig du för den första rytmen hamnar de tre slagen på orden Dig Du Hej varannan gång.
- Här är en film om hur rytmen genomsyrar vardagen för människor på landsbygden. Den brukar jag visa och sen jobbar vi med ett arbetsblad. Musikens funktion i det västafrikanska traditionella samhället
- Efter att ha trummat och sett filmen brukar vi lära oss en sång med call and response. Vi står i ring och gör sidsteg samtidigt som vi sjunger.
- Slutligen får eleverna göra en rytmisk komposition med talkör, ungefär som på filmen om rytmen i stycket om chefen som vill ha sås till riset. Jag ger dem djembes, koskällor, bastrummor och kanske någon mer trumma. Jag ber en grupp i taget att improvisera en rytm. Den andra ovanpå den första osv. De får sedan hitta på en fras om något som de tycker är jobbigt eller irriterande i sitt liv, samt ett kort utrop.
Slutligen en liten video för digsom vill dansa mera hemma. Den gör vi inte i skolan. Du får samtidigt en härlig känsla av åttiotal eftersom filmen är ca trettio år gammal.