Lektion 1:
Förberedelse: Skriv ut varsin kopia av arbetsbladet: TINNITUS Frågeblad ny film MAN KAN INTE BLUNDA MED ÖRONEN
(Har du inte möjlighet att skriva ut, så titta i stället på hemsidan http://www.blundamedöronen.se Försök att tillsammans komma svara på frågorna och titta på bilden under knappen ”Ljudets väg”.)
Dela ut frågeblad och säg att de får arbeta med det under och efter filmen. (Skrivplattor finns i skåpet och pennor i hyllan.) Säg att fråga 6-11 är viktigast. Prata om att det kommer att handla om att överanstränga hörseln. Prata om vad överanstränga betyder. Titta på filmen.
Ge några minuter att svara på frågorna. Gå sedan igenom dem tillsammans. (Jag har gjort ett fel på frågebladet, tinnitus är inte en sjukdom, utan ett symtom på en hörselskada. Pallar inte ändra just nu.)
Lektion 2:
Carl Mikael Bellman
Fråga om de har hört talas om Bellman. Kolla vad de kan. Säg att de ska få se ett filmklipp om Bellman. (Filmen börjar med att han just dött, de tär bäst att förtydliga att Bellman levde på 1700-talet.)
Gå igenom dessa begrepp och skriv dem på tavlan: Skald (Kallade man förr någon som spelar, sjunger och hittar på visor), kompositör (någon som hittar på musik och sånger).
Titta på denna film:
Repetera genom att ställa dessa frågor till klassen:
Kan du någon Bellman-historia? (En räcker…)
Visste du vem Bellman var innan filmen?
Nu när du vet, beskriv. (Skald, levde på 1700-talet, tyckte mycket om kungen Gustav III och var populär vid hovet, har skrivit Fjäriln vingad mm, var bra på att berätta historier, härma och underhålla)
Sjung med i denna låt: (OBS, mer text under filmen)
Dela ut ett tomt papper och ge dessa instruktioner:
- Skriv namn och klass.
- Skriv tre saker du vet om Bellman.
- Skriv en ny vers till Gubben Noak. Den börjar med: När han skulle… och den består av två rader som rimmar. Provsjung att den passar till melodin. Den som blir klar kan skriva fler verser.
Om ni hinner: Sjung allas verser! Först läser eller sjunger alla som vill sin vers, och sen sjunger man tillsammans alla verser med refrängen emellan.
Lektion 3:
Inför lektionen: skriv ut Vallvisor arb blad.
1:Berätta att vi ska lära oss om en av de svenskaste och äldsta musiktraditionerna. Fråga om de har hört talas om att gå i vall, om de vet vad valla djur betyder och om de visste att man förr som ung flicka fick ta med sig kor och getter ut i skogen och vara där själv med dem så de kunde beta. (Min egen farmor gjorde det när hon var liten, och var väldigt räd för vittran och andra skogsväsen.) Djuren var lösa och på kvällen skulle man samla in dem och gå hem. Man hade en liten matsäck med sig. Ibland var man borta hela sommaren med djuren. Då bodde man i fäbodar.
2: Titta på filmen.
3: Sjung Tula hem och tula vall. Text nedanför filmen.
Tula hem och tula vall, tula långt åt mossen
Kål fick jag när jag kom hem, kål fick jag i påsen
Mjölken var båd´gul och blå
Osten såg jag lite å´
Smöret smakte jag aldrig
4: Gör arbetsbladet.
Lektion 4
Kräver att alla har iPads eller dator med lurar (inte säkert att det funkar med telefon).
Det är en självgående uppgift och det enda man behöver säga är troligtvis att de ska välja Try web version och inte Download app. Har du möjlighet att skicka eleverna denna länk behövs inte det heller:
https://www.incredibox.com/demo/
Be dem annars att söka rätt på Incredibox, välja Try web version, sen är det bara att köra.
Under tiden de sitter och jobbar kan du kolla hur man gör för att spela in och skicka och sen kan du om du vill be dem att skicka en låt till sin lärare, i mitt fall anna.lundin@vasteras.se.
En sak som det kan vara värt att säga i samband med inspelningen är att de kan stänga på och av loopar under tiden de spelar in, för att bygga en låt.