Lektion 1:
Symfoniorkesterns instrumentfamiljer
1: Påminn om att symfoniorkestern består av instrumentfamiljerna träblås, bleckblås, stråk och slagverk.
2: Titta på filmen nedan, tyvärr på engelska, men läraren får översätta namnen på familjerna och instrumenten. Efter filmen blir det frågesport på instrumenten, så det är viktigt att lyssna. Ni kan stänga av vid 15:43.
De är i denna ordning:
Stråkfamiljen med fiol, viola, cello, kontrabas
Träblåsfamiljen med (tvär)flöjt, oboe, klarinett, fagott
Bleckblås med valthorn, trumpet, trombon, (bas)tuba
Slagverk med pukor/timpani och en massa andra instrument
3: Gör denna frågesport: (Saxofon är med trots att den inte finns i symfoniorkesterfilmen.)
4: Om ni hinner kan ni leka fruktsallad fast med instrumentfamiljerna. Dela upp barnen i instrumenten fiol, cello, flöjt, klarinett, tuba och trombon. Sätt stolar i ring, en mindre än antal barn. Ett barn står i mitten. När du ropar ett instrumentnamn ska de som är instrumentet byta plats. Hen som står i mitten försöker ta en plats. Man kan också ropa träblås, då ska flöjt och klarinett byta plats; bleckblås, tuba och trombon eller stråk, fiol och cello. Om man ropar Tutti ska alla byta plats.
Lektion 2:
Att klappa takten på ”rätt” sätt.
1: Läs följande för eleverna:
När man klappar takten till musik brukar det inte kännas naturligt att klappa på varje pulsslag. Man brukar i stället klappa på varannat pulsslag i fyrtakten. (Denna lektion handlar bara om fyrtakt.) Detta innebär att man kommer att klappa på antingen det första och tredje slaget eller det andra och fjärde.
Känner ni att ni behöver en förklaring på vad jag menar med ”klappa på ettan” osv, se denna video till 4.30.
Som sagt, när man hör en låt känner man oftast att man vill klappa på 1 och 3 eller 2 och 4. Båda går egentligen lika bra, men nu ska ni få veta en sak:
Det ena sättet anses av en del människor som tycker att de ”kan musik” vara coolt och det andra att vara töntigt! Vill du göra intryck av att ha koll på musik kan det vara bra att veta vilket som är vilket. Här kommer två exempel, och ni ska få gissa vilket som är det coola sättet. [Edit: Jag insåg att jag klappar på åttondelar! Principen funkar väl ändå, men jag ska göra en ny video när jag kommit över skammen.]
2: Visa följande filmklipp:
3: Gör en omröstning. Det finns alltså inget rätt och fel svar, dessutom passar det olika bra i olika låtar men ändå: Rätt svar är:
.
.
.
.
.
Tvåan och fyran anses vara coolast! Detta därför att det skapar mera sväng i låten.
4: Berätta att det är många som stör sig på folk som alltid klappar på 1 och 3. Det har till och med blivit lite av ett meme, som vi kan se några exempel (av många) på här:
4: Ofta kan artister bli irriterade när publiken klappar på 1 och 3. De kanske då lägger ut en film på YouTube som den här killen. (Titta till 3.20)
Eller berättar för publiken hur man gör: (Lyssna till 1.40)
Eller bara lite fint lägger in en enda takt med femtakt så att plötsligt alla klappar på 2 och 4 som den här killen: (Det händer vid 0.40, titta till ca 1.15)
Märkte ni att det svängde mer efter pianosolot?
Om inte: Känn er inte dumma om ni inte förstår detta än. Som ni märkte i klippen är det många som klappar på 1 och 3. Men det är kul om man kan höra skillnad så att man kan välja 🙂
Finns det mot förmodan tid kvar kan ni lyssna på en önskelåt och testa de olika sätten att klappa.